Verim için Yeşil gübre nedir nasıl kullanılır?

Verimlilik için yeşil gübreleme



Tarımda veriminin arttırılması için alıncak önlemlerin başında toprakların savunması ve verimliliklerinin attırılması geliyor. Nebat gıda maddelerince fukara, fiziksel, kimyevi ve biyolojik özellikleri kötü tek topraktan başka kültürel önlemler ne ölçüde alınırsa alınsın namüsait toprak özellikleri düzeltilmedikçe iyi, bol ve sürekli ürün almanın olanağı yoktur. Muğla’daki toprakların devasa bölümünde PH kıymeti defa yüksek organik madde miktarı da düşük durumda. Bu sebeple sarfedilen kesif kimyevi gübreler yer altı ve yer üstü kaynaklarını kirletmekte ve işlek hayatını negatif etkilemekte.

Bu olumsuzlukları gidermek emeliyle Muğla İl Besin, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2011-2017 seneleri arasında bütün kazaları de kapsayacak şeklinde “Baklagil Yeşil Gübreleme“ çalışmaları başlatıldı. Yapımcılara para ödemeden İl Müdürlüğü bütçesinden dağıtımı uygulanan fiğ ve bakla tohumlarının il çapında ekimleri yaptırıldı. 2017 seneninde hasat edilecek olan tahminen bin dekar 6 bin kg bakla ve 2 bin 200 dekar alana da 11 bin kg adi fiğ tohumu dağıtımı yapılmakta.
Bu kapsamda Milas Kazası Şenköy Semtinde ÇATAK (Çevresel Emelli Tarımsal Alanların Korunması) projesi kapsamında yeşil gübreleme çalışmalarında kullanılmak emeliyle yapımcılara adi fiğ ve bakla tohumu dağıtıldı. Dağıtım törenine Milas Kaymakamı Eren Arslan, İl Besin Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal, Kaza Besin Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve yapımcılar katıldı.



İlçe Müdürü Eşref Arslan yaptığı konuşmada genç nüfusun tarımda çalışmak istemediğini ve kentlere göçtüğünü söyleyerek bu gibi çalışmaların genç nüfusun kente göçünü azaltacağına inandığını söyledi.
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise Milas İlçesinin ve bilhassa Şenköy Semtinin zeytinle geçindiğini, henüz kalifiye zeytin ve zeytinyağı için eğitim çalışmaları yaptıklarını söyleyerek, Şenköy üreticisinin de biraz biraz üretimde markalaşması gerekliliğini vurguladı.
İl Müdürü Şakir Fırat Erkal ise yaptığı konuşmada, ülkemizde senelerdir toprağın ve çevrenin hor kullanıldığını, bu manada bundan sonra toprakların yorulduğunu söyleyerek Bakanlığın bu tür etkinliklerle yenilikleri yapımcılara anlattığını, daha çok genç nüfusun tarımda istihdam edilebilmesi için destekler verildiğini söyledi. Erkal ayrı olarak yeşil gübreleme çalışmalarının da bu manada ehemmiyet arz ettiğini, toprağın iyileştirilmesi için henüz iyi ve kalifiye imalat yönünden ihtiyaç duyulan olduğunu söyledi.


Milas Kaymakamı Eren Arslan da izahında suyun ve üstünde hayat sürdüğümüz toprağın savunması gerekliliğini, bu varlıkların stratejik dikkate mevcut olduğunu, sürdürülebilir olması için Besin, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalışma ve desteklerini önemsediğini söyledi. İnsanların bu tür çalışmaları kabullenebilmesi için gözleri ile görüp faydasına inanması gerekliliğini ifade eden Arslan, toprak sorununun memleketin ve geleceğin sorunu olduğunu da sözlerine ekledi.
Tören, yapımcılara adi fiğ ve bakla tohumlarının dağıtılmasıyla nihai buldu.