Çimlerin ve Yem bitkilerinin Sararmasının nedenleri nelerdir? ÇÖZÜMÜ

Çimleriniz sararıyor mu? yemyeşil ve sağlıklı Yem bitkileri mi yetiştirmek istiyorsunuz işte tüm ayrıntılarıyla çim yetiştiriciliği.


Çok sık gelen bir soru oldu bana bugune kadar, çimenler neden sararmış olabilir? Azot eksikliği olabilir mi, hangi gübreleri tercih etmeliyim gibi sorular, geldi. 


Yem bitkileri ve Çim bitkisi aslında en kolay yetiştirilen ve dayanıklı bir tür gibi gözükmesine rağmen aslında bazen pek çok sorunu beraberinde getirir. türüne bağlı olarak bazı türsel farklılıkları dışarıda bırakırsam; ekimin yapıldıgı yer ve bölgede önemli.

yeşil yem bitkisi


Bölge ve Çevre Durumu ilk olarak çok önemli, drenaj, sulama, gübreleme çok komlike bir farklılık yaratır bu yüzden aslında sizlere genel itibariyle bilgi vereceğim fakat net bir çözüm arıyorsanız özellikle toprak bilimi ve bitki besleme bölümü mezunu bir ziraat mühendisiyle araziyi incelemesi sonucu vereceği öneriler sizler için çok daha net bir çözüm yolu sunacaktır.


Lafı fazla uzatmadan bitkilerdeki sararmanın sebeblerine gelin birlikte inceleyelim;

sararmış bitki
Yanda örnek bir resimdeded gördüğünüz üzere sararmış yem bitkiniz var diyelim. ilk olarak akla gelen direkt çözüme geçmeden azot gübrelemesi diğer nedenleri incelemekte yarar var. mesela yandaki resimde azot eksikliği yok gübreleme yapılmış bir tarla sulamaya bağlı bir sıkıntı oluşmuş.


Bu ve bunun gibi sebepler ile tarlada mahsülünüzde sararmalar görebilirsiniz. merak etmeyin kurtarma şansınız mevcut. yeterki dikkatli bir şekilde sorunun kaynağına ulaşın. direkt kolaya kaçıp gübreleme yapmayın. gübreleme hem ithal olaması hemde kalıntı sebebiyle ülke ekonomisine ve çevre sağlığı fazla kullanmısı ciddi risk ve tehdit etmektedir.



GELELİM SARARMANIN BAŞLICA SEBELERİNE;



1-) Toprağın Susuz kalması
Evet İlk sebep çok basit olabilir. sulamanın yetersiz olması. hemen bu maddeyi pas geçmeden şunu belirteyim size, sulama çok yapılması onun direkt bitkiye yararyışlı olması demek değildir. belirli periyotlarla yapılan yavaş yavaş toprak tavını sağlayan sulama en çok yararı sağlayabileceğiniz sulama tipidir.

2-) Ot ilacı, İlaçlamadan kaynaklı sıkıntılarSiz veya yan tarafdaki parsellerde yapılan hatalı bir ilaçlamada bu duruma sebep olabilir.


3-) Soğuk zararıSoğuk vurması evet soğuktan etkilenen bitkiniz sararmalara sebep olabilir. sıcak gördüğünde çözüme kavuşacaktır.



4-)Fe ve nh3 formu eksilkliğine bağlı olarak sararmalarla karşılaşabilirsiniz

5-)N eksikligiyle karıştırılan arpa sarı cücelik virüsü 

6-)Kök boğazı çürüklüğü var olabilir
çözüm mirage 45 ve azotlu yaprak gübre uylamasi çözecektir.

7-) yağış alan yerlerde arazinin bazı kısımları su altında kalmış ve sıcaklığın etkisiyle ürünün toprağa değen kısımlarında sararmalar meydana gelmesi olabilir .

8-) AZOT EKSİKLİĞİ VEYA FAZLALIĞI
Son olarak azot eksiklik veya fazlalığı buna sebep olabilir.