Bitki besin elementi eksikliğinin Sebepleri Nelerdir?

Bitki besin maddesi iyi bir tarımsal üretimin temelini oluşturmaktadır. Tabi burdada ciddi bir mühendislik becerisi ve iyi bir analiz ve öneri kısmı yer almaktadır. Ziraat Mühendisliğinin bir dalı olan toprak bilimi ve bitki besleme bölümü mezunu mühendislerin maharetli ellerinde çok başarılıda olabilir başarısızlıklada sonuçlanabilir. hatta bazen bunu farklı bölüm mezunu (tarım ekonomisi, zootekni, bahçe bitkileri) gibi ziraat mühendisliği bölümü mezunlarıda yapabilir hatta daha iyide yapabilirler ama direk olarak bunun eğitimini almamış olmaları negatif bir sonuç alınma ihtimalini arttırmaktadır. bu sebeple iyi bir toprak bilimi ve bitki besleme bölümü mühendisine bırakılması oldukça önemlidir. 

bitki besin maddesi eksikliği
bitki besin maddesi noksanlıklarının sebepleri

Peki Sadece elementel bir eksikli söz konusu değilse durum diğer bitki besin maddesi noksanlığına sebep olan nedenler ne olabilir bu konuda oldukça önemlidir. çünkü genellikle bu konu ya bilinmez ya gözden kaçırılır hatta pek önemsenmesede başa gelmesi söz konusu olabiliyor.

ELEMENT DIŞI EKSİKLİĞİN SEBEPLERİ

Organik madde
topraktaki kireç vb farklı maddeler
toprak striktür ve tekstürü

fosfor eksikliği yaprak
yaprakta uç kızarıklığı - yaprakta fostor eksikliği


Tarladan homojen örnekleme yapılması çok önemlidir. üstteki resimde gördüğünüz gibi örneği fosfor bitkide kırmızı kırmızımsı mor renklerde uçlardan kızarıklıklara sebep olmaktadır. elde edilen toprak analiz edildiğinde net şekilde topragınızdaki elementler analiz edilir ve analiz sonucu ise, size bir gübreleme önerisi yapılır bu öneri mühendisin başarısına bağlıdır. bu konuda daha ayrıntılı yazılarımızı gireceğim. takipte kalın lütfen. Dilek ve isteklerinizi yoruma atın konu hakkında ayrıntıları paylaşayım sizler için. sağlıcakla kalın dostlar.