SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA TARIM VE GIDAYA “İSTİSNA” Gerçekleştiren GENELGE YAYINLANDI

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA TARIM VE GIDAYA “İSTİSNA” Gerçekleştiren GENELGE YAYINLANDI



Bu hafta sonu 31 ilde uygulanacak sokağa çıkma yasağına ait düzenlemeleri sahibi olan İçişleri Bakanlığı genelgesi 81 İl valiliğine gönderildi. Genelge ile tarım ve besinde kimlerin sokağa çıkma yasağından muaf bulunduğu kesinleşmiş oldu.
İçişleri Bakanlığının 81 İl Valiliğine gönderdiği genelgeye göre, 17 Nisan 2020 tarihi saat 24.00 ile 19 Nisan 2020 tarihi saat 24.00 arasında (hafta sonu) büyükşehir statüsündeki 30 il (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Silahlı güç, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il hudutlarında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
Tarım ve gıdayla alakalı düzenlemeler
Genelgede tarım ve gıdayla alakalı ehemmiyetli tertip etmeler yer aldı. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, sokağa çıkma yasağının yapılacağı hafta sonunda;tarım ve gıdayla alakalı açık olacak işyeri, işletme ve kurumlar şunlar:
— Ekmek imalatının yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı işyerleri (Bu işyerlerinde yanlızca ekmek ve unlu mamul satışı yapılabilir.) ile bu işyerlerinin yanlızca ekmek satan bayileri.
— Kamu ve kalifiye sıhhat müessese ve kuruluşları, eczaneler, baytar klinikleri ve hayvan hastaneleri.
— Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri.
— Yer aldığı yerin İl/İlçe Hıfzıssıhha Heyeti doğrulusunda destur verilmesi koşulu ile makarna, un, süt, et, balık üretimi gibi esas besin maddelerinin imalatının yapıldığı tesisler.
— Vatan içi ve dışı nakliyecilik (ihracat/ithalat/transit geçişler dahil) ve lojistiğini yapan
firmalar.
— Besin, temizlik ve ilaç gibi sektörlere ambalaj gerçekleştiren imalat tesisleri.
Tarım ve besinde kural dışı kapsamında olanlar
Sokağa çıkma yasağının yapılacağı iki gün kural dışı kapsamında olanlar, sokağa çıkabilecekler de genelge ile düzenlendi. Tarım ve besin pazarında kural dışı kapsamında olanlar ise şöyle:
— Bu genelge kapsamında yukarıda belirti edilen “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, misyonlu ya da çalışanlar.
— Arızalanma rizikosu tespit edilen bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, işlenmesi, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar.
— Küçükbaş-büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler, sokak hayvanlarını besleyecek şahıslar ile evcil hayvanlarının mecburî ihtiyacını karşılamak emeliyle aut çıkacaklar (ikametinin önü ile hudutlu olmak kaydıyla)
— Baytar hekimler.
— Ekmek dağıtımında misyonlu olanlar.
— Servis hizmeti vermek emeliyle dışarıda olduklarını belgelemek koşulu ile yöntem servis çalışanları.
— Tarımsal üretimin devamlılığı için ihtiyaç duyulan olan ekim-dikim, sulama-ilaçlama gibi faaliyetler kapsamında çevresel özelliklere göre İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca destur verilenler.
— Sokağa çıkma yasağının bulunduğu 19 Nisan 2020 Piyasa günü saat 18.00’dan ardından geçerli olmak suretiyle tedarik zincirinin aksamaması amacıyla; marketler ve sebze-meyve durumlarına mal, malzeme ve ürünlerin nakli, depolanması ve satışa hazırlanması evresinde misyonlu olanlar (Bu madde kapsamında hiçbir şeklinde mal, malzeme ve ürün satışı yapılamaz.)
Ekmek dağıtımı için komisyon kurulacak
Genelgeye göre, ekmek dağıtımının derli toplu olması emeliyle Vali ve Kaymakamların başkanlığında fırıncılar odası, mahalli idare, güven ve jandarma temsilcilerinin katılımı ile oluşacak komisyon doğrulusunda, her semt için muhtar fikiri de alınarak ivedilikle il/ilçe ekmek dağıtım planı yapılacak, bu tasarıda il/ilçedeki ekmek yapan işyerlerinin mesul oldukları dağıtım mekanları (mahalle/cadde/sokak ölçeğinde) ile her dağıtım ili için misyon gerçekleştirecek vasıta listeleri belirlenecek. Bu yolla yapılacak tasarılama dışında yanlızca Vefa Sosyal Takviye Birimleri ekmek dağıtımını gerçekleştirebilecek.