Elma ağaçlarının gövdelerinde sararmalar ve Kurumalar İçin Mücadele Yolları nelerdir?

Elma ağaçlarının gövdelerinde sararmalar ve Kurumalar İçin Mücadele Yolları nelerdir?




Elma Ağaçlarında görülen bir hastalık ve zararlı için, sizlere bir yazı paylaşmayı istedim. gövdesinde görülen kurumalar ve sararmalar nedenler nelerdir ve bunun zirai olarak mücadelesi nasıl yapılmalıdır sorularını cevaplamak istiyorum. Bu hastalıktan kurtulmak mümkün mü veya mahsülde yaratabileceği sorunlar için sizlere kritil çok önemli bilgiler paylaşacagız. 


elma ağacı gövde sarama ve kuruma
Elma ağacı gövdesinde mevdana gelen hastalık

Görseldede Gördüğünüz Üzere, bu şekilde görülen genellikle elma ağaçlarında gördüğümüz bu hastalık tabi pek çok; armut ağacı, ayva ağacı, kiraz ağacı, vişne gibi pek çok ağactada görülebilmektedir. şimdi gelelim bu durumun ayrıntılarına.

Elma ağaçlarının gövdelerinde görülen sararmalar ve kurumaların sebepleri ve çözüm yolları;

1-)  Sonbahar ve ilk bahar uygulaması olarak %75 metalik bakır Nordox 75 wg ile çözüm bulabilirsiniz.250-300 Gr /100 lt su

2-) Aşırı nem ve sıcaktan kışlık yağ ve göktaşını eksik etmeyin.

elma ağacı sararma gövde
elma ağacı gövdesinde meydana gelen hastalık görüntüsü

ÇİÇEK ELMASI İÇİN İSE KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR ŞÖYLE;



Küçük ve orta büyüklükte ağaçlar, arazide değerli bir amaca hizmet eder ve mülk sahipleri için birden fazla fayda sağlar. En iyilerden biri de yengeç. Birçok tür ve kültür çeşidi, insanlar için görsel olarak çekici olan ve canlı kuşlar için yenilebilir yiyecekler üreten kalıcı meyve üretir. Crabapples(çiçek elması), uzun ve ince, kısa ve geniş, kemerli, eleme, yumuşatma ve frenleme itiraz ihtiyaçlarının tanımlanması durumunda peyzaj tasarımcılarının entegre edebileceği birçok boyut ve biçimde mevcuttur. Çoğunlukla “dört mevsim” ağaçları olarak anılırlar, kış ilgisi, bahar çiçekleri, yaz yeşili yaprakları ve çeşitli türlerdeki renklerin düşmesi gibi manzaralarda büyük bir çekiciliğe sahiptirler. Ancak tıpkı diğer bitki gruplarının çoğunda olduğu gibi, yengeçler de etkilerini ve olumlu özelliklerini sınırlayan hastalıklar ve diğer hastalıklardan dolayı yaralanabilir:

Hastalıkların önlenmesi

Hastalıkların, böceklerin veya diğer hastalıkların konusu gündeme geldiğinde, bir adım geri atmaktan ve hiç bir şey yapmamaya çalışmaktan ziyade, bir çeşit kontrol tedbirine - bir böcek ilacı, bir gübre, bir sprey katkı maddesi - atlamak eğilimindedir. … .onun oluşmasını engeller. Odunsu bitkilerle ilgili en az beş sorun önleme yöntemi vardır. Birincisi, ağacı, başarı için en iyi yerdeki ağacı bulmaktır. Yengeçler tam güneşte, iyi drenajlı topraklarda ve iyi hava sirkülasyonlu ortamda en iyi performans gösterirler. Bu koşullar yaprak ve kök hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, şube gelişimi için yeterli alan önemlidir. Genel olarak, crabapples tuliptree ve çınar gibi daha büyük örneklere göre daha az yer gerektirir, ancak yine de iyi gelişmek için kök bölgesinde engelsiz alan 500 feet kare (ortalama) gerekir.

Birçok crabapple çeşidi, elma kabukları, külleme ve ateş böceği gibi patojenlere karşı hassastır. Diğerleri orta derecede duyarlı ve diğerleri dirençlidir. Birbirinin yanında büyüyen iki farklı kültivarı gözlemlemek oldukça dramatik, biri ağır enfekte ve diğeri sağlıklı, normal yaprakları ve dalları ile. Belirli çeşitler seçilirken, çeşidin mukavemeti hakkında bilgi için yerel uzatma ofisleri veya arazi hibe üniversiteleri ile kontrol etmek çok faydalıdır.

Bir ağacın ömrünün 2, 3 ve 4. yıllarında gelişen birçok hastalık doğrudan dikim süreciyle ilişkilendirilebilir. Derinlik ve genişlik, ilgili ortak sorumlu faktörlerden biridir. En iyi sonuçlar, kök kütlesinin derinliğinin, deliğin yanı sıra genişliğin ne kadar derin kazılacağını hesaplamak için kullanıldığında gerçekleştirilir. Bu hesaplama için basit ama etkili formül, orijinal kök kütlesinden daha derin olmayan ve iki ila üç kat genişlikte delik açmaktır. Dikim sırasında önemli bir ikaz, kütlenin üst kökü bulmak ve üretim sırasında tepeye yerleştirilen son zamanlarda eklenmiş toprakları dikkatlice çıkarmaktır. 
Bu dikim yöntemi, zaman içinde gelişen kuşak köklerini yeniden yönlendirmek için yeterli alana sahip bir “dikim deliği” yerine “ekim alanı” ile sonuçlanır.
Eşit derecede doğru dikim prosedürleri kadar önemlidir, ağaç toprağa girdikten sonra kanıtlanmıştır. Dikimden sonra iyi bakım, özellikle ilk 90 gün içinde önemlidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli uygulamalar, malç tabakasının kontrol edilmesi ve sürdürülmesi, sulama ve yabancı ot kontrolüdür. Kök kütlesi üzerinde 2 ila 3 inç tahta yongaların bulunduğundan ve cipsin gövdeye yığılmamasından emin olmak için sahaya yapılan takip ziyaretleri ağaç tesislerinde çok faydalıdır. 

Aynı zamanda, köklerin nem içeriğini belirlemek için toprağı incelemek ve onları nemli ya da kuru değil nemli tutmak için gereken suyu eklemek önemli bir adımdır. Bu ziyaretler sırasında, malçtan yetişen yabani otları ve otları çekmek için birkaç dakikanızı ayırmak, nem ve besinler için rekabeti azaltmak için tedbirlidir.



Abiyotik hastalıklar

Belirli bir biyolojik organizma ile ilişkili olmayan ve ağaçların sağlığını bozan meseleler, abiyotik olarak bilinir. Bunların kontrolü büyük ölçüde önleyici niteliktedir:


Güneş yanıkları: Bir crabapple ağacının normal ince kabuğu nedeniyle, güneş yanıklarına eğilimlidirler. En yaygın olarak kış mevsiminde meydana gelen güneşten korunma, kabuklu dokular gündüzleri kış güneşi ile ısındıkça zamanla gelişir, daha sonra gece ve gündüz hızlı soğutma sıcaklıklarından zarar görür. Isınma ve soğuma günden güne maruz kaldığında, genellikle ilk veya ikinci kıştan sonra ihale kabuğu dokularının kırılma, yırtılma ve ayrılmalarını gözlemlemek yaygındır. Gövdenin güney, batı ve güneybatı kenarları en çok güneş ışınlarının yönlendirilmesi nedeniyle zarar görür. Hasarı önlemek için, geç sonbaharda beyaz PVC kolonların takılması ve ilkbaharda çıkarılması önerilir. Birçok elma bahçesi, hasarı azaltmak için sadece gövde beyazını boyamaktadır.

Koku hasarı: Özellikle yeni dikilmiş olanlar olmak üzere, Crabapple ağaçları, volkanlar, moller ve fareler gibi dört ayaklı yaratıklardan gelen hasarlara karşı hassastır. Bu istenmeyen ısırıklar besinleri ve nemi ararlar ve maalesef genellikle ne aradıklarını bulurlar. Ortaya çıkan yaralanma tipi, gövdeden kurumaya ve temel hücre sapının gelecekteki hareket kaybına neden olur. Yukarıda açıklanan PVC kolonlar, donanım bezlerinin ve tel örgüsünün silindirleri gibi hasarların önlenmesi için iyi bir seçenektir. Bu cihazların yerleştirilmesi en iyi sonuç için zemin seviyesinin 4 inç altında başlamalıdır.

elma ağacı kökleri
Girdling kökleri (çiçek elması) kökleri
Girdling kökleri: Diğer pek çok ağaç türü gibi, crabapples da kök kuşak köklerinden zarar görmeye yatkındır. Bu yaralanma, bir bisiklet tekerleğinin konuşmacıları gibi, doğrudan yataydan ziyade bir oryantasyon oryantasyonunda orijinal kök kütlesinden yayılan kökler biçiminde ortaya çıkar. Bu bozukluğun sonucu, kuruluş sürecinde kök ve gövde genişledikçe, birbirlerini etkileyecek ya da itecekleri, kambiyum ve diri oduntaki su ve besinlerin hareketlerinin kısıtlanmasına neden olacağıdır. 


Mekanik yaralanma: Dize düzelticiler, çim biçme makineleri, arabalar, kızak yükleyiciler ve forkliftler en sık görülen mekanik yaralanma kaynaklarıdır. Etkiler, sadece güneş veya dört ayaklı hayvanlardan ziyade iki ayaklı insan operatörlerin neden olduğu yaratık hasarına ve güneş yanığına benzer. En etkili önleyici çözüm, özellikle 15 yaşındaki çocuk suçluları olmak üzere bakım personelinin, ihale kabuğunun ve meydana gelebilecek olası zararın farkında olması için kapsamlı bir şekilde eğitilmesidir.