Meyvenin Daha uzun Süre Taze Kalması için yapılacaklar

meyve ağacı toplama
Meyve ağaçlarından meyve toplama

BC üniversitesi (UBC) doctora öğrencisi olan Rhiannon Wallace, elmalarda çürümeye kapı aralayan mavi küf hastalığını yapmış bir patojeni durdurmak veyahut en azından muayene etmek bir yol geliştirdi. Wallace’ın incelemesi, aslen soğuk Saskatchewan topraklarından izole edilen bakterilerin, meyve depolama ya da nakliye sırasında küf oluşumunu ve elma çürümesini önlemenin yanıtı olma ihtimalini saptadı.


elma ağacı
elma ağacı

Fungal bir patojen olan Penicillium expansum, mavi küf hastalığı şeklinde de bilinir; her sene milyonlarca depolanmış elmayı yok eder. Wallace, hasat ertesi çürümenin Kanada gibi ilerlemiş ülkelerde ürün kaybının yüzde 20’ye kadar çıkabilmesine rağmen, gelişmekte olan ülkelerin ürünün yüzde 50’sini kaybedebileceğini açıkladı.


Çözümün Saskatchewan topraklarına has belirli bir bakteriye ilişkin olduğunu ileri devam ediyor
Pseudomonas fluorescens, çayır köklerinden kaynaklı soğuk depolamadayaşamda kalabilir -ki soğuk depolanan elma gibi ürünlerin imalatındaehemmiyetli olan bir özelliktir.

Araştırmalarının emeli, hasat ertesi mavi küf hastalığı hasebiylekaybedilen ürün sayısını azaltmaktır. 
Geleneksel olarak, hasat ertesi ürün çürümesi kimyevi fungisitlerlemuayene altına içerlerfakat Wallace, patojen direnci geliştirdiğinden ve kimyasallara yönelik tüketici geri dönüşünün bulunduğu içersinde böylenebat savunma yöntemlerinin daha düşük tesirli olduğunu dile getiriyor.

meyve ağacı


Wallace ve Nelson doğrulusunda uygulanan incelemeler, fungisitlere karşı henüz güvenilir ve sürdürülebilir bir seçenek sunmayı amaçları arasında yer almaktadır.

“Araştırmalarımız ile ilgili yeni olan şey, deneme ettiğimiz bakteri izolatlarının elma üstünde Penicillium expansum (mavi küf hastalığı)önleme ya da öldürme mekanizmaları sergilediğini, fungusitleri iseçoğunlukla tekilce tek bir modda hareket ettiğini gösterdik” diyor.