Kuraklığa Dayanıklı Bitkiler Sırlarını Yapraklarında Taşıyor Olabilir!

Yeni bir incelemeye göre, çiftçilere kurak bölgelerde ya da kuraklık müddetince ürün yetiştirmek içersinde ihtiyaç duyulan çözüm; kendilerini henüz kalın bir yaprak mumu tabakasıyla koruyan nebat yetiştirmeye bağlı olabilir.

buğday
tarla



 Ekip, maya bazlı ekmek gibi ürünler içersinde hasat edilen kış buğdayından uygulanan testler esnasında, Teksas’ın yüksek ve kurakmekanlarındaki çeşitlerin yapraklarında kendilerini kuraklığı karşısavunmak içersinde savunucu mum ürettiklerini belirledi.


 Feakins, “Suyun tasarrufu yenilikçiliğe bağlıdır ve bu halde bu ehemmiyetlibesin ürünü olan buğday bitkilerinin kuraklığa hoşgörü göstermesine ve kötü koşullarda dahi yüksek bereketli olmasına imkan tanıyan özelliklerisaptanmasına yönelik bir çözüm bulmayı umuyoruz” diye konuştu.

toprak



 Kuru veyahut Düzenlenmiş Nemli Koşullar Feakins, “tüm nebatlar, yapraklarındaki suyun uzaklaştırılmasında, kendilerini haşerelerden,zararı dokunabilecek element ve güneş ışınlarından savunmak içersindebalmumu üretirler” diyerek şunları ekliyor; Ayrı olarak bu nihaiçalışmanın uzmanlığını tarımsal imalat üstüne ilk defa tatbik ettiğiniaçıkladı.


 ABD Tarım Bakanlığı’nın Ekonomik Inceleme Servisi’ne göre, EntegreDevletler henüz dünyanın en büyük buğday ihracatçısı. Kış buğdayı, ekmek ürünleri ve malzemeleri, mesela çok emelli un gibi yetiştirilir. Araştırmacı, Teksas’ın iki ayrı ilçesinde kış buğdayının denemeparsellerini geliştirdi: Amarillo’nun yüksek ovaları ve Uvalde Kış Bahçesi olarak malum bir tarım kısmı.

 Her alanda, bilim insanları, derli toplu sulama uygulanan kış buğdayının 10 çeşidi ile yüzde 13 ila 25 oranında daha düşük sulamanın yapıldığı 10 çeşidi değişik parsellerde yetiştirdi.

 Ekip kuraklığın toleransını tartmak içersinde bütün parsellerin yaprak mumunu birbiriyle karşılaştırdı. Winter Garden’da parselinde sulamanın yüzde 25’ini alması beklenirken, beklenenden henüz yüksek yağış hasebiyle yüzde 13’ünü alamadı.
toprak el


 Ancak en kurak alan Amarillo’da %25 daha düşük su ile yetiştirilen benzer bir arsa, başka bütün ekinlerden yaprakları üstünde yüzde 50daha çok parafin üretti ve bu da bitkilerin kurak koşulları tolere etmesini sağladı. Feakins, “Daha yüksek ve kurak bir yerde kuvvetli bir tesir görüyoruz”diye konuştu. “Bitkilerin etrafa ahenk sağladıklarını ve yapraklarını henüz iyisavunmak içersinde, azaltılmış sulamaya iyi cevap verdiklerini görüyoruz” diye ilave etti. Feakins, “Bu çalışma, kuraklığa daha çok metanetli nebat türlerini yetiştirmek içersinde uygulanan bir gayret, ısınan dünyamızda sahip olunan suyun azalmasıyla, kuraklığa metanetli nebatlar içersinde daha çok talep olacaktır” diye konuştu.